Održana 8.Robotrka na Prstenac – On-line 16.10.2021.godine

Dana 16.10.2021.godine (subota) održana je 8. Robotrka na prstenac koju je organiziralo Društvo za robotiku Istra (DRI). Natjecanje je održano on- line.
Robotrka na prstenac je spoj tradicije i novih tehnologija i omogućava najmlađima da se na zanimljiv i interesantan način kroz igru i zabavu, upoznaju sa robotikom i novim tehnologijama.

Natjecatelji su učenici osnovnih škola s područja Istarske i Primorsko-goranske županije. Natječu se u timovima. Svaki tim čine tri učenika. U natjecanju se upravlja robotom tako da u vremenu od 12
sekundi robot prijeđe stazu od 150 cm i kopljem pogoditi prstenac. Svaki natjecatelj vozi ukupno tri vožnje koje se razlikuju prema načinu upravljanja robotom.

Načini upravljanja robotom su:

– ručno upravljanje

– poluautomatsko upravljanje

– ručno upravljanje sa kamerom

U ručnom upravljanju natjecatelj sa tipkovnicom, mišem, daljinskim upravljačem, igraćom palicom (joystickom), mobitelom ili tipkalima upravlja kretanjem robota i koplja.

U poluautomatskom upravljanju robot senzorima svjetlosti prati crnu crtu širine 12-20 mm koja ga vodi do prstenca. Tijekom vožnje robota, natjecatelj može upravljati ručno samo pomicanjem koplja i to nakon što robot prednjim kotačima prođe trećinu staze (crta koja označava 50 cm na stazi).

U ručnom upravljanju sa kamerom natjecatelj upravlja ručno kao i kod ručnog upravljanja, ali za razliku od te vožnje, natjecatelj ne vidi stazu direktno, nego gleda sliku na monitoru ili laptopu sa kamere koja se nalazi na robotu i na taj način pokušava pogoditi prstenac.

Na natjecanju je sudjelovalo 14 ekipa (40 učenika osnovnih škola) iz Rovinja, Tinjana, Pule i Medulina.

Na 8.Robotrci na prstenac 2021.godine postignuti su ovi rezultati:

1.mjesto, tim Gladijatori iz Pule sa pogođenih 24 boda, Društvo za robotiku Istra, mentor Dragan Pantić.

Članovi tima su:

            1. Petar Adžaga

            2. Angello Bobar

            3. Andrej Gržinić

2.mjesto, tim NDJ iz Tinjana sa pogođenih 23 boda, Društvo za robotiku Istra, mentor Dragan Pantić.

Članovi tima su:

            1. Natan Štifanić

            2. Dorian Mušković

            3. Jan Runko

3.mjesto, tim DOBRILitIĆI iz Rovinja sa pogođenim 21,5 bodom, OŠ Jurja Dobrile Rovinj, mentor Igor Dobrača.

Članovi tima su:

            1. Filip Dujmović

            2. Fran Oršić

            3. Arian Blitva

Posebno je bilo zanimljivo natjecanje za Slavodobitnika 8.Robotrke na prstenac, a to je natjecatelj koji je pojedinačno pogodio najviše bodova. Nakon odvezene tri vožnje po 9 bodova (3 puta su pogodili u sridu) su imali Jan Runko iz ekipe NDJ iz Tinjana, Andrej Gržinić iz ekipe Gladijatori iz Pule i Dorian Mušković iz ekipe NDJ iz Tinjana, svi iz Društva za robotiku Istra, mentor Dragan Pantić. U prvom pripetavanju je otpao Dorian Mušković koji je promašio, a Jan Runko i Andrej Gržinić su pogodili u sridu i nastavili su sa pripetavanjem i pogađanjem u sridu. Pobjednik je riješen tek u petom pripetavanju u kojem je Jan Runko osmi put zaredom pogodio u sridu, a Andrej Gržinić je nakon sedam pogodaka u sridu u osmom pokušaju pogodio u 2, te je zasluženo titulu Slavodobitnika 8.Robotrke na prstenac osvojio Jan Runko iz ekipe NDJ iz Tinjana.

Svi natjecatelji su dobiti pohvalnice za sudjelovanje na natjecanju, a najboljim ekipama su dodijeljene plakete i priznanja, a njihovim članovima i slavodobitniku dodijeljene su medalje i priznanja za osvojena mjesta i titulu slavodobitnika.

Bodovanje vožnji i da sve bude po pravilima natjecanja pratilo je on-line 9 članova Časnog suda, po tri suca za svaki način upravljanja.  

Pokrovitelj Robotrke na prstenac je Hrvatski robotički savez koji je član  Hrvatske zajednice tehničke kulture, a pomažu i Zajednica tehničke kulture Pula i Zajednica tehničke kulture Istarske županije, te Gradovi Pula i Barban.

Predsjednik Društva za robotiku Istra

Dragan Pantić, dipl.ing.elteh.