Robocup

Robokup 2012. –

Kup Hrvatske zajednice tehničke

kulture

Robokup 2012. - Kup Hrvatske zajednice tehničke kulture
04.10.2011.

Hrvatska zajednica tehničke kulture i Osnovna škola Dobriše Cesarića iz Zagreba, petu godinu za redom, s namjerom populariziranja robotike, organiziraju Robokup – 28. siječnja (subota) 2012. godine. Prijave se primaju elektroničkim putem do 31. listopada 2011. godine.

Što je Robokup?

Robokup je jednodnevno ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske u robotici. Od 2008. godine Robokup se održava zadnju subotu u siječnju u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića u Zagrebu.

Sastavni dio Robokupa je smotra dječjeg stvaralaštva na kojoj sudjeluju ekipe djece iz dječjih vrtića i učenika nižih razreda osnovnih škola koje u Zagrebu provode Program elementarne robotike kojeg je pripremila, izradila i čije provođenje nadgleda Hrvatska zajednica tehničke kulture. Smotra se sastoji od izložbe modela te je revijalnog karaktera.

Robokup je i prilika djeci da se iskažu i u ostalim djelatnostima, npr likovnoj umjetnosti pa je predviđena izložba likovnih radova vezanih uz robotiku, ali i tehničku kulturu općenito.

Prvi robokup, održan 26. siječnja 2008., okupio je osam ekipa: pet iz Zagreba, dvije iz Varaždina te jednu iz Cavtata. ,,Nadam se i vjerujem da danas započinjemo tradiciju”, rekao je tada predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof.dr.sc. Ante Markotić – i bio je u pravu.

Godinu dana nakon toga, 2. robokup okupio je učenike i njihove mentore iz dvadeset i tri osnovne škole Hrvatske. Novost je bila što su izvan konkurencije sudjelovali najmlađi robotičari u Hrvatskoj, djeca iz zagrebačkog Dječjeg vrtića ,,Zvončić” te učenici trećeg razreda škole domaćina.

Za 3. robokup koji je organiziran 30. siječnja 2010., broj zainteresiranih bio je još veći: dvadeset tri ekipe s po tri natjecatelja iz 22 osnovne škole među kojima su bili i gosti iz Bosne i Hercegovine, iz X. OŠ Bijela, Brčko Distrikt. Tako je 3. robokup postao međunarodno natjecanje. Više je bilo i onih koji su izvan natjecateljske konkurencije pokazali svoje umijeće i učili od onih s većim iskustvom i znanjem: gosti iz BIH, iz IX. OŠ Maoča, djeca vrtića ,,Zvončić”, učenici 2. razreda OŠ Jordanovac iz Zagreba te učenici 4. razreda OŠ Dobriše Cesarića.

Na 4. robokupu su sudjelovali učenici iz 26 osnovnih škola, iz dviju zajednica tehničke kulture te djeca iz dječjeg vrtića“ Zvončić“, ukupno 29 ekipa „velikih“ robotičara iz cijele Hrvatske i jedna ekipa iz inozemstva (Bosne i Hercegovine) te 6 ekipe „malih“ robotičara. Jedna od ekipa „velikih“ robotičara došla je iz Osnovne škole Poliklinike SUVAG iz Zagreba koju pohađaju učenici s oštećenjima sluha i/ili govora ili teškoćama u govorno jezičnom razvoju. Ostvarena je i razmjena učenika: desetero učenika iz OŠ Bijela iz Bosne i Hercegovine boravila je u Zagrebu kod učenika i učenica Osnovne škole Dobriše Cesarića. „Veliki“ robotičari natjecali su se u tri zadatka. Prvi zadatak je pokrio područje strujnih krugova i programiranje, drugi izradu robotskih konstrukcija, a u trećem su natjecatelji morali pokazati vještinu i spretnost u rukovanju robotskim kolicima. „Mali“ robotičari odmjerili su znanje i spretnost u vožnji robotskih kolica ekipno i pojedinačno.

Državni zavod za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske u srpnju 2010. odobrio je Hrvatskoj zajednici tehničke kulture zaštitu žiga Robokup. Žig (trademark) je isključivo pravo priznato za znak koji služi za razlikovanje proizvoda i/ili usluga jedne osobe od ostalih osoba, a njime se štiti ime, logotip, amblem, etiketa ili drugo razlikovno obilježje nekog proizvoda i/ili usluge.

Organizatori

Organizatori Robokupa su Hrvatska zajednica tehničke kulture i Osnovna škola Dobriše Cesarića iz Zagreba, Đalskoga 29. Suorganizator je Hrvatsko društvo za robotiku.
Organizacijski odbor Robokupa sačinjavaju predsjednica odbora Gordana Fileš, ravnateljica škole domaćina, Sonja Pavlić, profesorica tehničkog odgoja i fizike iz škole domaćina, Inga Čajić, učiteljica razredne nastave iz škole domaćina, Đula Nađ, profesor, osnovna škola Jabukovac iz Zagreba, te Hrvoje Vrhovski iz Hrvatske zajednice tehničke kulture koji je i predsjednik natjecateljskog povjerenstva.
Zadatke za Robokup od početka ovog natjecanja osmišljavaju Hrvoje Vrhovski i Đula Nađ.

Sudionici Robokupa

Na 5. Robokup, 28. siječnja (subota) 2012. godine bit će pozvano 30 natjecateljskih ekipa s tim da svaka ekipa predstavlja svoju županiju. Ekipu čine tri učenika viših razreda osnovnih škola koje na Robokup dovodi njihov mentor. Mentori će biti uključeni u ocjenjivačka povjerenstva ili sudjelovati u savjetovanju na temu poticanja timskog rada i kreativnosti.

U slučaju da iz jedne županije više ekipa pokaže interes za Robokup, Organizacijski odbor predložit će ekipama iz pojedine županije da sudjeluju u županijskom prednatjecanju kako bi se utvrdilo koja je ekipa najbolja.

Jedna od ekipa koja će biti prisutna na Robokupu je iz Osnovne škole Poliklinike SUVAG iz Zagreba koju pohađaju učenici s oštećenjima sluha i/ili govora ili teškoćama u govorno jezičnom razvoju.

Robokup ima i međunarodno obilježje, jer na njemu imaju pravo sudjelovati i ekipe izvan granica Hrvatske, primjerice iz BiH.

Organizacijski odbor Robokupa zadržava diskrecijsko pravo pozivanja ekipa do popune maksimalnog mogućeg broja i to u slučaju da u nekoj županiji postoji veći interes za robotiku ili ako se neku županiju želi potaknuti na bavljenje robotikom.

Na smotri dječjeg stvaralaštva sudjelovat će 4-5 višečlanih ekipa djece iz dječjih vrtića i učenika nižih razreda osnovnih škola iz Zagreba. I u ovoj će se konkurenciji održati natjecanje te će se proglasiti i nagraditi najbolje ekipe.

Sadržaj natjecanja

Ekipe će se natjecati u dvije kategorije:

1) programiranje

2) programski zadatak (primjerice robo-vatrogasac, robo-miš i slično).

Uspješnost ekipa pratit će se u tri kategorije:

1) programiranje

2) programski zadatak

3) ukupni poredak

Ekipe na natjecanje donose sav poteban materijal i opremu.

Popis potrebnog materijala i opreme nalazit će se na web stranicama HZTK  najkasnije 1. prosinca 2011. godine.

Vizualni identitet

Vizualni identitet (glavni motiv) Robokupa osmislili su Bruketa & Žinić. Plakat natjecanja je standardiziran i glavni je motiv isti, s tim da se svake godine mijenja osnovna boja. Motiv Robokupa ili detalj motiva koji se nalazi na plakatu, primjenjuje se i na majicama, diplomama, zahvalnicama, priznanjima, medaljama, pozivnicama i slično.

Priznanja i nagrade

Svi sudionici (učenici i mentori u natjecanju i smotri) dobivaju priznanja za sudjelovanje i majicu Robokupa.
Učenici i mentori na smotri dobivaju i medalje.
Sudionici smotre dobivaju diplome za najistaknutije, najzapaženije ili najoriginalnije radove.
Prve tri ekipe (učenici i njihovi mentori) dobivaju medalje i diplome.
Prve tri ekipe dobivaju pehare koje preuzimaju mentori.

Planirano je svim mentorima poslati video zapis i glasilo o Robokupu.

Vremenik natjecanja 28. siječnja 2012. godine

  • 9.00 – 9.30 sati prijave natjecatelja
  • 9.30 svečano otvaranje koje su pripremili učenici iz škole domaćina
  • 10.00 početak natjecanja
  • 10.00 – 14.00 natjecanje i vrednovanje radova
  • 10.30 – 12.00 savjetovanju za mentore na temu poticanja timskog rada i kreativnosti
  • 14.00 ručak
  • 15.00 podjela medalja, diploma i priznanja
  • 16.00 odlazak kući

Smještaj i prijevoz sudionika Robokupa

Natjecatelji koji dolaze iz udaljenijih mjesta te moraju prenoćiti u Zagrebu smješteni su u obiteljima djece iz škole domaćina. Njihovi mentori smješteni su u hotelu Laguna. Ekipe same snose troškove prijevoza, a za smještaj u hotelu HZTK će tražiti pomoć donatora ili će ga mentori sami platiti.

Prijave i kontakt za dodatna pitanja

Prijave se primaju do 31. listopada 2011. godine isključivo prijavnicom na e-mail [email protected].

Imate li bilo kakvo pitanje obratite se Hrvoju Vrhovskom, organizatoru natjecanja, elektroničkom poštom na adresu: [email protected] ili mobitelom na broj 091/518-7906.

ROBOKUP 2012

 1. zadatak

Strujni krugovi i programiranje. Četiri žaruljica, tri tipkala. Spajanje žaruljica i tipkala na robotsko sučelje. Izrada zadanog programa (trčeće svjetlo, semafor i slično).

 2. zadatak.

Izrada robota s dodatkom za izbacivanje loptica za stolni tenis. Robot se izrađuje po zadanom nacrtu. Spajanje robota na robotsko sučelje. Izrada programa za upravljanje robotom. Robot mora biti autonoman.

 3. zadatak

Natjecanje izrađenim robotima. Natjecanje se izvodi na zadanom poligonu (npr. 150×150 cm), na poligonu se nalaze tri kućice (koševi, kutijice…) u koje robot mora ubaciti loptice za stolni tenis. Robot se pokreće samo u krug. Loptice su raznobojne, (tri boje, npr bijela, crvena i crna), kao i kućice… Svaka ispravno ubačena loptica donosi tri boda. Loptica ubačena u kućicu krive boje donosi 1 bod.

 

 

Leave a Comment