O natjecanju

Na svjetskom RoboCup prvenstvu u Istanbulu 2011. godine, natjecanju robota u disciplini Rescue ( spašavanje ),  našu zemlju predstavljala je ekipa Konto iz Varaždina sa mentorom Ivicom Kolarićem. Nakon osvajanja drugog mjesta na svjetskom prvenstvu u Instambulu, a odlukom Izvršnog odbora Hrvatskog društva za robotiku, pokreće se slično natjecanje i u Republici Hrvatskoj pod nazivom Hrvatska liga robotičara – Hrvatskog društva za robotiku ( skraćeno HLR – HDR ).

Sljedeće natjecanje u okviru HLR-HDR-a će se održati 03.ožujka 2012. godine (subota) od 12:00 sati u Puli. Organizator natjecanja je  Industrijsko-obrtnička škola Pula zajedno sa Talijanskom srednjom školom Dante Alighieri Pula koja je domaćin i suorganizator natjecanja.

Na natjecanje se prijavljuju ekipe koje čine dva člana. Svaka ekipa ima svog mentora, učitelja. Do sada su održana dva natjecanja u okviru HLR i to 9.12.2011.godine u Zagrebu u OŠ Mate Lovraka i 21.01.2012.godine u Karlovcu u OŠ Švarča u organizaciji ZTK Karlovac. Na natjecanju u Zagrebu je učestvovalo 27 ekipa, a u Karlovcu su se natjecale 22 ekipe. Natjecatelji su zainteresirani i daroviti učenici osnovnih i srednjih škola.

Za svako natjecanje učenicima se unaprijed zadaju dva zadatka. Za svaki zadatak učenici trebaju sastaviti robota, opremiti ga sa odgovarajućim senzorima i napisati program u nekom programskom jeziku koji će robotu omogućiti da potpuno autonomno izvrši zadatak. Robot treba prateći crtu ili zid prostorije proći kroz 3-4 sobe pune izazova te u zadnjoj sobi treba pronaći žrtvu i spasiti je tako što će je odgurati u siguran prostor.

Na svom putu kroz sobe robot će morati savladati razne zavoje i kutove na crti, rupe ( prekidi na crti ), zaobići razne prepreke postavljene na crtu, savladati razne uspone, klackalice, ležeće policajce, proći kroz močvare i tunele. Za svaki zadatak natjecatelji će morati reprogramirati i podesiti konstrukciju robota, kalibrirati i podesiti senzore na robotu neposredno prije samog natjecanja, jer se za svaku arenu  ( zadatak ), broj prepreka i ležećih policajaca na stazi, kao i njihov razmještaj na stazi, određuje sat vremena prije natjecanja.

Za savladavanje izazova u arenama natjecatelji moraju dobro razmisliti o vrsti i broju senzora koje će koristiti te načinu njihovog postavljanja i razmještaja.  Moraju razraditi razne strategije za savladavanje izazova na stazi i sve to moraju isprogramirati u nekom programskom jeziku kako bi robot radio upravo ono što su zamislili i željeli. To od natjecatelja zahtjeva veliku angažiranost u samim pripremama za natjecanje, inovativnost i kreativnost u rješavanju zadataka.

Natjecatelji trebaju primijeniti razna znanja iz mehanike, elektronike, energetike, informatike, senzorike, elektrotehnike, matematike te moraju naučiti razmišljati. Na susretima je jasno vidljiva zainteresiranost uključenih učenica i učenika, veliki rad i trud koji su mentori i mentorice uložili u omogućavanje kvalitetnih priprema svojih ekipa. Kroz pripreme i na samim natjecanjima učenice i učenici se potiču na zajedništvo, druženje i razmjenu iskustava.

Natjecanja se održavaju svaki put u drugoj regiji te su poslužila i za upoznavanje škola i regija u kojima se održavaju natjecanja. Na samim natjecanjima je ugodna atmosfera. Prve tri ekipe dobivaju nagrade, ovisno o mogučnostima organizatora, a svi mentori i natjecatelji dobivaju zahvalnice.

Leave a Comment